Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Στο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου κουρεύτηκαν μαθήματα, μαθητές και καθηγητές.


Η δημόσια εκπαίδευση ακρωτηριάστηκε με μια σκληρή κυβερνητική απόφαση, βγαλμένη από τη δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο. Το μαχαίρι μπήκε βαθιά και στο σώμα του μεγαλύτερου σχολείου της πόλης, του Επαγγελματικού Λυκείου Χαϊδαρίου, το οποίο, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργού Παιδείας να καταργήσει ολόκληρους τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης, χάνει 12 καθηγητές και 120 μαθητές, οι οποίοι στο εξής θα πρέπει να αναζητούν εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τις σπουδές που επιθυμούν. Η πόλη μας έγινε φτωχότερη και στον τομέα τής εκπαίδευσης.
Από το ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου κόπηκε ο εξαιρετικά δυναμικός Τομέα Υγείας, που αποτελούσε έναν κλάδο με μεγάλη ζήτηση στα παιδιά της πόλης μας, κυρίως τα κορίτσια. Έτσι οι μαθητές που στρέφονταν στην τεχνική εκπαίδευση για να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου και ταυτόχρονα ειδικότητα βοηθού νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή κτλ. μένουν εκτός μέσης εκπαίδευσης ή θα αναγκαστούν να επιλέξουν άλλους τομείς -όσους και όπως μείνουν μετά την αναμενόμενη εξαγγελία του νέου Τεχνολογικού Λυκείου. Οι καθηγητές που φεύγουν είναι οφθαλμίατρος, οδοντίατρος, φυσικοθεραπευτής και 5 νοσηλευτές. Ακόμη, απομακρύνθηκαν και εκπαιδευτικοί ΔΕ.
Αντίστοιχα, από την Επαγγελματική Σχολή Χαϊδαρίου (ΕΠΑΣ) καταργήθηκε το τμήμα Φυσικοθεραπευτών και τίθενται σε διαθεσιμότητα 3 καθηγητές. Παράλληλα, σε διαθεσιμότητα μπήκαν οι δύο φύλακες του σχολείου, ενώ στην εκπαιδευτική κοινότητα ακούγεται ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι μόνιμες καθαρίστριες των σχολείων. Νέο "κούρεμα" μαθημάτων, μαθητών και καθηγητών πιθανολογείται ότι θα φέρει ο νέος νόμος για το Τεχνολογικό Λύκειο, εντός των ημερών.
Η "πρωτοβουλία" του Υπουργείου πλήττει... τα φτωχά παιδιά
Το "Χαϊδάρι Σήμερα" μίλησε με μία από τις καθηγήτριες του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, την κ. Ζαχαρόγιαννη Τζένη, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση του τομέα Υγείας. Είναι νοσηλεύτρια ΤΕΙ με μεταπτυχιακό στην "Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική Έρευνα", έχει δεύτερο πτυχίο στην Μαιευτική, έχει τελειώσει την ΣΕΛΕΤΕ, έχει ως νοσηλεύτρια ειδικότητα παθολογική και εξειδίκευση στη νεφρολογία και πριν ενταχθεί στην εκπαίδευση εργάστηκε 13 χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία, με εμπειρία σε εντατικές μονάδες θεραπείας. Ανάλογα προσόντα, δηλαδή δεύτερο πτυχίο, μεταπτυχιακούς τίτλους και σημαντική εργασιακή εμπειρία διέθεταν και όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, που βρέθηκαν εκτός εκπαίδευσης Αυτή είναι η ποιότητα που προσωπικού του ελληνικού σχολείου, σε πείσμα όσων επιμένουν να αναμασούν τα γνωστά απαξιωτικά κλισέ.
Κα Ζαχαρόγιαννη, από ποιο κομμάτι τής κοινωνίας προέρχονταν οι μαθητές σας; Θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές σπουδές, μετά την έξωσή τους από τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση; 
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών προέρχεται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και ανέργους. Αυτούς πλήττει πάνω απ' όλα η "πρωτοβουλία" του Υπουργείου, για τα τεχνικά σχολεία. Μερικά παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν έστω ένα κουλούρι "Θεσσαλονίκης", που κοστίζει μόλις 50 λεπτά του ευρώ... θα πληρώσουν 5.000 ή 6.000 ευρώ σε ιδιωτικές σχολές για να πάρουν πτυχίο; 

Τα δημόσια ΙΕΚ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν;
Ακόμη και τα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία είναι πολύ λίγα στον αριθμό, έχουν κόστος 800 ευρώ το χρόνο και επιπλέον έξοδα για φωτοτυπίες βιβλίων. Μιλά ο υπουργός για αναβάθμιση της τεχνικής παιδείας, μέσα από τα ΙΕΚ. Πώς θα πάει όμως κάποιος στα ΙΕΚ, τη στιγμή που είναι μεταλυκειακή βαθμίδα; Κι αν τα μετατρέψουν σε μεταγυμνασιακά, θα είναι αυτό αναβάθμιση της παιδείας; Το κυριότερο, τα ΙΕΚ είναι κατάρτιση, όχι δευτεροβάθμια βαθμίδα, από την οποία μπορείς να δώσεις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Κόβεται ο δρόμος γι' αυτά τα παιδιά, λοιπόν, που δικαιούνται να ονειρεύονται εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Να μην ξεχνάμε και ότι μετά το τέλος ολόκληρου του κύκλου των μαθημάτων στο ΙΕΚ, απαιτούνται και εξετάσεις για πιστοποίηση πτυχίου, που επίσης κοστίζει.

Τα εργαστήρια στα οποία δουλεύατε στο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου ήταν επαρκή για το μάθημα;
Ειδικά τα εργαστήρια του Χαϊδαρίου ήταν από τα πλήρως εξοπλισμένα, με προσωπική φροντίδα και των καθηγητών. Τα εργαστήριά μας είναι μεγάλης αξίας. Έχουν προπλάσματα ανθρωπίνου σώματος για να κάνουν εξάσκηση οι μαθητές, φυγόκεντρο, μικροσκόπια, μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, υπολογιστές και πολλά πολλά ακόμη. Είναι μια σπουδαία επένδυση που φοβάμαι ότι θα πάει χαμένη.    

Αληθεύει ότι η κατάργηση των τομέων Υγείας αποκόπτει τα κορίτσια από την τεχνική εκπαίδευση;
Ήταν από τις ειδικότητες που είχαν πολύ "γυναικείο πληθυσμό". Πράγματι, πολλά κορίτσια θα αναγκαστούν να διαλέξουν άλλες ειδικότητες, ενώ θα ήθελαν να γίνουν βοηθοί νοσηλευτών, βρεφοκόμων, φυσικοθεραπευτών, ιατρικών εργαστηρίων, φαρμακείου, αισθητικοί, κομμώτριες κτλ. Δυστυχώς, μερικές δεν θα βρουν αυτό που θέλουν, όπως βέβαια και τα αγόρια που προτιμούσαν αυτές τις ειδικότητες.

Κατά τεκμήριο, στα ελληνικά τεχνικά σχολεία έρχονται "αδύνατοι" μαθητές. Είχατε περιπτώσεις που κάποιοι από αυτούς ξεπέρασαν τη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους και πέτυχαν καλές επιδόσεις;
Πριν τρία χρόνια ήρθε στο τμήμα μας μαθητής που κόπηκε στην Α΄ Ενιαίου Λυκείου, λόγω χαμηλής επίδοσης. Φέτος θα μπει Φυσικοθεραπευτής στο ΤΕΙ Αθήνας! Δεν είναι ένα θαύμα; Ανάλογες ευτυχείς "μεταμορφώσεις" είχαμε πάρα πολλές και σαν εκπαιδευτικοί αποκομίζαμε τη μέγιστη ικανοποίηση από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά μεταναστών, που ξεκίνησαν με "χίλια προβλήματα" και τελικά μπήκαν σε ανώτατες σχολές, αλλάζοντας τη ζωή τους, όπως και των οικογενειών τους. Αλλά δεν είναι μόνο οι ανώτατες σχολές. Πάρα πολλοί παλιοί μαθητές μας είναι καλοί επαγγελματίες τής υγείας σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Αν για παράδειγμα πάτε στο "Αττικόν", θα βρείτε αρκετούς. 

Εισαγωγές μαθητών σε ΤΕΙ πετυχαίνατε;
Πάντα είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό. Φέτος φτάσαμε στο 40%. Είναι ενδεικτικό ότι στο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου επεδίωκαν να έρθουν μαθητές από άλλες περιοχές, ακόμη και από Πειραιά και Ελευσίνα! Ήταν ένα παράθυρο στην πρόοδο και την προσωπική προκοπή για όλα αυτά τα παιδιά. Από τότε που το Υπουργείο κατάργησε την ενισχυτική διδασκαλία, διδάσκουμε με δική μας πρωτοβουλία σε επιπλέον ώρες, γιατί πολλά παιδιά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστήριο.

Ακουγόταν ότι ο νέος νόμος γα το Τεχνολογικό Λύκειο, που θα αντικαταστήσει το ΕΠΑΛ, θα αναβαθμίσει τις τεχνικές σπουδές. Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν δοθεί το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα κόπηκαν οι πιο δυναμικές ειδικότητες;  
Αυτό ακριβώς συνέβη!           
Το χέρι βαθιά στην τσέπη του γονιού!

Πέρα από όσα μάς είπε η κ. Ζαχαρόγιαννη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ θεωρούνται "φιλέτα" της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης, και οι εκπαιδευτικοί δεν κρύβουν την οργή τους διότι την ημέρα που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, ο υπουργός παιδείας βρισκόταν σε εκδήλωση ιδιωτικής σχολής, που προσφέρει εκπαίδευση στον κλάδο της υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πανελλήνιο επίπεδο τις ειδικότητες που καταργήθηκαν επέλεγαν περίπου 15.000 έως 20.000 μαθητές κάθε χρόνο... Αν έστω οι μισοί στραφούν στην ιδιωτική παιδεία, αμέσως δημιουργείται για τους σχολάρχες ένας τζίρος της τάξης των 50 έως 60 εκατ. ευρώ (!), τα οποία όμως θα βγουν από τις τσέπες των (υπερφορολογημένων) οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, από τις οποίες κατά κανόνα προέρχονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Οι γενικότερες επιλογές του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι επιδιώκει τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα Λύκεια, με στόχο τη δραστική μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τη στροφή των νέων από την εκπαίδευση στην κατάρτιση, μέσω των ΙΕΚ. Όλα τα στοιχεία, αλλά και οι ίδιες οι διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας φανερώνουν ότι επιλέγεται ένα εξετασιοκεντρικό Γενικό Λύκειο για λίγους, ένα συρρικνωμένο Τεχνικό Λύκειο με εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κατάρτιση σε μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, που θα στοχεύουν να απορροφήσουν ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού μετά το τέλος της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ μέχρι τώρα μιλούσαμε για την ανάγκη θέσπισης της υποχρεωτικής 12χρονης εκπαίδευσης. Πώς όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν "αναβάθμιση" της παιδείας, μόνο ο κ. Αρβανιτόπουλος το ξέρει...

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό του Υπουργού η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, αλλά η δημιουργία δεξαμενής υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα και τελικά απόλυση. Χαρακτηριστικός των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ο εμπαιγμός που επιφύλαξε στους καθηγητές με μεταπτυχιακούς τίτλους: Ενώ στο Πολυνομοσχέδιο τους εξαιρούσε από την διαθεσιμότητα με στόχο να τους αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις, σε επόμενο νόμο, μέσα σε δυο μέρες, κατάργησε τη διάταξη αυτή και τους επανέφερε στη διαθεσιμότητα!  

Προφανώς, η παράδοση "ονομάτων" απολυμένων καθηγητών στην Τρόικα προέχει από κάθε ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Και "βαφτίζουν το κρέας ψάρι".

Δηλωτική της ποιοτικής δουλειάς που γινόταν στον Τομέα Υγείας του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου είναι η επιστολή - ύμνος που μάς έστειλε και δημοσιεύσαμε μια μαθήτρια που ολοκλήρωσε εκεί πρόσφατα τις λυκειακές σπουδές της. 
 
 
 
 
Πηγή :  xaidarisimera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου